Succes românesc în finala concursului internațional de microrobotică de la Stockholm

O echipă a Universității Valahia din Târgoviște, formată din două cadre didactice, un cercetător și trei studenți (doi doctoranzi și un masterand), a câștigat două probe din cele trei din cadrul concursului de microrobotică – Mobile Microrobotics Challenge (MMC 2016). Competiția a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică și a reunit universități și centre de cercetare din întreaga lume.

“Concursul a avut loc în perioada 16-19 mai 2016, la Waterfront Congress Centre în Stockholm, Suedia și a fost organizat în cadrul ICRA 2016 (International Conference Robotics and Automation — ), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2.400 de participanți din toată lumea. Manifestarea s-a desfășurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și a Societății de micro și nanorobotică (RAS-MNRA)”, se arată în comunicatul de presă al Universității Valahia.

Obiectivele concursului de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluții inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicații biomedicale și nanotehnologiilor. Aplicațiile vizează domeniul biomedical cum ar fi manipularea și sortarea de celule, chirurgia minim invazivă sau asamblarea de structuri la scară micro și nanometrică.

Echipa Universității Valahia din Târgoviște (UVT România) a câștigat prima și cea de-a treia probă, iar în a doua probă a terminat pe poziția a doua. Participarea acesteia a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert de milimetru.

Conform reprezentanților universității târgoviștene, prima probă în concurs a fost denumită ”control automat” și a constat în parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi și dreptunghi în mod automat (fără intervenție umană) cu o precizie extrem de ridicată, folosind tehnici de recunoaștere de imagini, sub microscop. Proba a doua a fost ”micro-asamblare”, constând în introducerea pe un canal microfluidic (0.75 mm lățime) a mai multor elemente triunghiulare, într-un interval de două minute și asamblarea lor ordonat. Această probă a evidențiat practic capacitatea de control a microrobotului, cât și utilitatea sa în posibile operații de chirurgie minim invazivă în canale sangvine. Proba a treia a fost ”soluții inovatoare” și a constat în evidențierea noutății și utilității ansamblului format din microrobot și sistemul de comandă și control.

“Echipa UVT România a fost formată din: conf. dr. ing. Ioan Alexandru Ivan, conf. dr. ing. Florin Dragomir, CS. dr. Ioana Daniela Dulamă, ACS. drd. ing. Ion Valentin Gurgu, ACS. drd. ing. Ioan Alin Bucurică, masterand ing. Nicolae Gabriel Rădulescu. Echipa mai are în palmares o reușită notabilă la acest concurs, desfășurat anul trecut la Seattle, Statele Unite ale Americii. Prin participarea la acest concurs în anul 2015, echipa noastră a obținut, de asemenea, premiul I, fiind o premieră pentru o universitate din România (atât participarea cât și premiul obținut)”, se mai arată în comunicat.