Senatorul Leonardo Badea, demersuri pentru restaurarea Mănăstirii Dealu

În ședința de plen a Senatului din data de 30 martie 2016, senatorul PSD, Leonardo Badea, a susținut o declarație politică prin care a făcut un apel pentru susținerea restaurării Complexului Mănăstirea Dealu.

“Declarația mea nu este o declarație politică, în nota cu care ne-am obișnuit, ci o dorință și un apel de suflet: susținerea restaurării Complexului Mănăstirea Dealu din Târgoviște! Din păcate, «timpul nu mai are răbdare» şi e nevoie urgent de voința noastră comună pentru a mișca lucrurile și a putea reda istoriei și culturii naționale un simbol al acestei țări, în acest sens fac prezentul apel.

Nu vă voi înșira în totalitate numeroasele motive pentru care Mănăstirea Dealu e una din pietrele de temelie ale spiritualității noastre. Nu vă voi recita numele tuturor voievozilor care se odihnesc sub acoperișul mănăstirii, dar câteva repere le voi spune cu voce tare, pentru că ele sunt unice și dau substanță acestui așezământ:

– Întregitorul Țărilor Române, marele Mihai Viteazul e adăpostit la Mănăstirea Dealu;
– Voievodul Radu cel Mare, ctitorul, se odihnește aici;
– Un simbol din Moaștele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, îl găsim la Mănăstirea Dealu;
– Primele tipărituri din Țara Românească au apărut aici, sub râvna călugărului cărturar Macarie, mitropolit al Ungrovlahiei: Liturghierul, Octoihul și Tetraevangheliarul;
– Tot aici se află depozitul de carte veche din judeţul Dâmboviţa.

Cu raţiune şi simţire românească trebuie să înţelegem, dragi colegi, cât de uriaș este simbolul Mănăstirii Dealu pentru țara noastră și cât de important e centrul istoric-cultural de aici. Lansez acest apel deoarece sunt ferm convins că e vital pentru noi, ca neam, să ridicăm toate puterile în susținerea acestui proiect.

Se apropie, în 2018, sărbătorirea centenarului Unirii. Haideți să arătăm tuturor că știm să ne adunăm pe mari obiective, că știm ce înseamnă ființă națională, cultură și civilizație. Mi-aș dori enorm să puteam avea, la sărbătoarea României 2018, un proiect finalizat de restaurare a Mănăstirii Dealu. Ar fi o întoarcere a istoriei în noi înșine, pe care nu avem dreptul să o refuzăm”, se arată în declarația senatorului PSD.