Au fost desemnate școlile care vor reprezenta județul la concursul “Made for Europe”

În vederea valorizării şi promovării experienţelor pozitive acumulate de unităţile de învăţământ preuniversitar în derularea proiectelor finanţate prin programele europene din domeniul educației și formării profesionale, Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice a lansat în luna februarie cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional “Made for Europe”.

Etapa județeană a concursului a avut loc vineri, 25 martie 2016, începând cu ora 9,00, în sala de ședinte a IȘJ Dâmbovița, în concurs participând produse realizate de elevi în proiectele Comenius și Leonardo da Vinci din cadrul Programului Lifelong Learning, încheiat în acest moment, și/sau în proiectele din cadrul Programului Erasmus+ al Comisiei Europene, aflat în al treilea an de desfășurare. Fiecare produs final înscris în concurs a fost prezentat de unul dintre elevii care au făcut parte din echipa de proiect.

La sediul IȘJ Dâmbovița, unitățile școlare și-au expus panoul de prezentare a proiectului și a produselor finale înscrise în concurs, astfel ca exemplele de bună practică și produsele deosebite, inovative au fost accesibile publicului larg, au fost analizate și jurizate de comisia județeană. Expoziția de produse finale a fost vizitată pe parcursul întregii zile.

Prin proiectele de parteneriat european, școlile dâmbovițene au fost veritabili ambasadori ai României și județului nostru în Europa, contribuind an de an la promovarea unei imagini pozitive a țării noastre și a valorilor școlii românești. Aceste parteneriate au vizat, în principal, formarea și dezvoltarea de competențe cheie, au favorizat crearea unor rețele de parteneri, au promovat valorile naționale și europene, antrenând copii, tineri, profesori și părinți în exercițiul existenței împreună, într-o Europă unită.

Datorită numărului mare de proiecte implementate în unitățile de învățământ, județul Dâmbovița are o tradiție în prezentarea la nivel național a unor produse apreciate și premiate în fiecare an, începând cu broșuri și prezentări, continuând cu cărți și ghiduri mergând până la site-uri și platforme de învățare create de elevi și puse la dispoziția comunității școlare.

Anul acesta au fost prezente 29 produse finale de o calitate deosebită, provenite din 12 unități școlare care au desfășurat proiecte educaționale europene.

Pe primele locuri s-au situat Grădinița “Rază de Soare” din Târgoviște, Școala Gimnazială “Ion Mareș” Vulcana Băi, Liceul Tehnologic “Aurel Rainu” Fieni, Colegiul Național “I.L. Caragiale” Moreni și Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Pucioasa.

Produse finale apreciate la nivel județean au avut și Școala Gimnazială Cricov-Valea Lungă, Școala Gimnazială “Vlad Țepeș” Vulcana de Sus, Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni, Colegiul Economic “Ion Ghica” din Târgoviște, Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, Liceul Teoretic “Iancu C. Vissarion” Titu și Liceul Tehnologic Petrol Moreni.

Cele mai bune produse au fost selectate de comisia județeană de concurs, iar elevii calificați vor reprezenta unitățile școlare și județul Dâmbovița la etapa națională, care va fi organizată de MENCȘ și găzduită de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în perioada 21-23 aprilie 2016.